Švedski jezik je jezik koji govori približno 9,3 miliona ljudi. Kao poseban jezik pojavljuje se u VIII veku. Pripada grupi germanskih jezika, odnosno u podgrupu severnogermanskih jezika. Zvaničan jezik je u Švedskoj.Švedski jezik je najbliži danskom i norveškom jeziku. Govornici ovih jezika se lako međusobno razumeju. Švedski se govori i u nekim delovima Finske.

Znanje švedskog jezika vam može pomoći kako u poslovnom svetu, tako što vam može dosta povećati šanse za dobijanje posla. Takodje, lakše ćete se adaptirati u novu sredinu ukoliko znate švedski jezik.Švedske reči možete naučiti ukoliko pratite listu koju smo vam pripremili. Pratite listu i precrtavajte svakog dana sve što uradite sa nje.

Možete skinuti PDF sa osnovnim rečima ako kliknete na dugme ispod.

Postoje dosta sajtova i aplikacija gde možete da počnete da učite švedski jezik. Izdvojili smo vam nekoliko sajtova i aplikacija za učenje švedskog. Preporučujemo da ih isprobate i vidite koja aplikacija ili sajt je najbolji za vas.

Sajtovi za učenje švedskog jezika:

LingoHut

Lingohut je besplatan sajt gde možete učiti preko 100 lekcija, vežbati vokabular, izgovore, rešavati razne zanimljive kvizove i proveriti koliko ste naučili. Pored svake reči ili rečenice možete poslušati kako se izgovaraju.

Loescen

 Loescen je besplatan sajt gde možete učiti svakodnevne izraze pomoću ilustracija, proveriti svoje znanje uz kvizove itd. Možete čitati naglas tekst koji unesete, i tačno će vam se prikazati da li ste dobro izgovorili datu reč.

50 Languages
Ovde ćete možete učiti švedski jeziki u 100 jednostavnih lekcija. Sve rečenice i dijaloge govore govornici maternjeg jezika. Ukoliko više volite da učite preko mobilnog, možete skinuti aplikaciju za IPHONE ili ANDOID uredjaj.

Aplikacije za učenje švedskog jezika:

Fabulo

U ovoj aplikaciji, možete učiti švedski prepoznavajući reči i slike, pronalazeći reči koje nedostaju, dopunjavajući rečenice i gradeći rečenice.

5.000 reči – Fun Easy Learn

Ova besplatna aplikacija vam nudi mogućnost da na zabavan i jednostavan način učite švedski jezik. Možete učiti uz pomoć slika za ilustraciju reči, uz audio podršku i audio snimaka izvornih govornika.

Learn swedish free

Besplatna aplikacija koja sadrži preko 9000 uobičajenih švedskih reči i izraza sa odličnim kvalitetom zvuka. Služi za učenje švedskog jezika. Lekcije su podeljene u kategoriju i podkategoriju.

U poslovnom svetu, jako je bitno znanje švedskog jezika. Osim što ćete sebi povećati šansu za dobijanje posla, sa znanjem jezika lakšće ćete se uklopiti u novoj sredini.

Ispod možete da skinete PDF koji se sastoji od poslovnih švedskih rečenica.

Lista za učenje švedskog

 • Skini aplikaciju za učenje švedskog jezika
 • Istraži aplikaciju
 • Skini PDF sa švedskim rečima
 • Zapisuj reči koje si naučio
 • Gledaj klipove na Youtube
 • Gledaj švedske filmove
 • Slušaj švedski radio
 • Vežbaj švedski sa nekim
 • Nauči 5 novih reči nedeljno
 • Sprakplay – ovde možeš pronaći titlove na srpski
 • Uradi misiju na platformi
 • Nagradi sebe (ukoliko sve završiš)

Korisne linkove za učenje švedskog, smeštaju, poslu u Švedskoj, švedskim ustanovima itd. možete pronaći ovde;

Pročitajte ostale postove:

Radna dozvola

Da biste mogli da dobijete radnu dozvolu morate imati validan pasoš i pronadjen posao u Švedskoj. Pronaći posao u Švedskoj je teško ali nije nemoguće. Jednom kada to uspete ostalo ne bi trebalo da bude teško. Za ostale informacije o radnoj dozvoli

Pročitajte više

CV

Važno je da izdvojite vreme i napravite relevantan CV za posao koji konkurišete. Dizajn CV-a je takođe važan prilikom konkurisanja, jer prvo što poslodavac primeti jeste dobro organizovan i zanimljiv CV. Na šta obratiti pažnju i još toga u vezi CV-a.

Pročitajte više

Zavarivači

Posao zavarivača jeste spajanje metalnih delova postupkom zagrevanja na veoma visokim temperaturama. Oni mogu raditi na proizvodnji, montaži ili popravci metalnih proizvoda ili čeličnih konstrukcija. Više o struci zavarivačima…

Pročitajte više