Šta je CV?

CV predstavlja biografiju koji je deo obavezne prijave za konkurisanje za posao, a njegova uloga jeste da vas i vaše kvalifikacije što bolje predstavi budućem poslodavcu. Važno je da izdvojite vreme i napravite relevantan CV za posao za koji konkurišete. Pošto CV predstavlja prvi kontakt koji ćete ostvariti sa vašim budućim poslodavcem, bitno je da vas predstavi na najbolji mogući način.

Koji su delovi CV-a?

 • Lični podaci – U ovom delu je važno da napišete vaše lične podatke poput: imena, prezimena, mesta prebivališta, godina rodjenja, kontakt telefona.
 • Obrazovanje – Odnosi se na stepene obrazovanja koje ste završili (naziv srednje škole, fakulteta, sa nazivom smera, kao i godina kad ste započeli i završili školovanje).
 • Radno iskustvo – Predstavlja vaša relevantna iskustva za vrstu pozicije za koju se prijavljujete. Ovde možete napisati i ako ste imali iskustva u volontiranju u nekoj kompaniji.
 • Lične osobine – U ovom delu napišite vaše lične osobine koje su relevantne za poziciju za koju konkurišete npr: za prodavca je relevantna osobina komunikativnost, za knjigovodju – tačnost i analitičnost itd.
 • Kursevi/obuke – Ukoliko imate neki završen kurs ili obuku, upišite koje kurseve/obuke ste završili, smer i koji sertifikat ste dobili.
 • Poznavnaje stranih jezika – Ukoliko imate znanje nekog stranog jezika, obavezno naznačite koji jezik znate i koji je nivo vašeg znanja tog jezika. Budite iskreni jer vaše znanje stranog jezika može biti provereno.

Kako napraviti CV?

Izdvojili smo sajtove gde možete besplatno da napravite vaš CV, ako ubacite vaše podatke:

 • CV — kliknite ovde da napravite CV.
 • Obrasci za CV – ovde možete skinuti različite vrste obrasca za vaš CV, potrebno je samo da izaberete koji želite i da skinete.
 • Lako do posla – Potrebno je da se registrujete, zatim ovde ukucajte vaše podatke i kada završite, možete da skinete vaš CV.

Na šta obratiti pažnju?

 • Potrudite se da ne pravite gramatičke greške. Pregledajte vaš CV više puta, da biste bili sigurni da je sve napisano gramatički ispravno.
 • Email koju ostavljate kao kontakt, trebalo bi da bude profesionalan. Npr: ime, prezime@gmail.com.
 • Nemojte slati isti CV na više prijava za posao. Prilagodite ga tako da bude relevantan za posao za koji konkurišete.
 • Stavite profesionalnu sliku u vašem CV-u (nikako sa proslava, iz izlaska itd.)
 • Potrudite se da CV bude napisan na jednoj, najviše dve strane.
 • Font koji izabereš za pisanje CV-a bi trebalo da bude što čitljiviji kako bi poslodavac mogao lakše da pročita.
 • Nemojte navoditi netačne podatke – U vašem CV-u nemojte izmišljati, zato što time možete ostaviti negativan utisak na poslodavca ukoliko vas pozove na razgovor za posao.

Dizajn CV-a

Na konkursima za posao, bolje prolazi CV u kojem je uloženo više truda. Pregledan i lep dizajn CV-a je važan za pozicije na kojima vaša kreativnost može doći do izražaja. CV za grafičkog ili web dizajnera, treba da predstavi veštine kandidata. Imajte na umu i da određeni templejti, boje i fontovi, vaš CV čine čitljivijim i da su zato veoma važan deo samog dokumenta.

Na našoj platformi možete uraditi besplatnu misiju pod nazivom “Proveri da li ti je dobar CV”. Sve što je potrebno da uradite jeste da se besplatno registrujete na platformi.

Ostali postovi

Limari

Limari su jedni od popularnijih struka za traženje posla u Švedskoj. Limari rade uglavnom u industrijskim halama, radionicama i na otvorenom. Ukoliko vas interesuje ova struka, koje su njihove bruto plate i koje su obuke…

Pročitajte više

Zavarivači

Posao zavarivača jeste spajanje metalnih delova postupkom zagrevanja na veoma visokim temperaturama. Oni mogu raditi na proizvodnji, montaži ili popravci metalnih proizvoda ili čeličnih konstrukcija.

Pročitajte više

Istraži kompaniju

Pre nego što konkurišete za posao jako je bitno da istražite kompaniju, kako bi se bolje upoznali sa njima i ujedno poslodavcu stavili do znanja da ste zaista zainteresovani za rad u toj kompaniji. Za više informacija pročitaje post.

Pročitajte više