Ukoliko ste bolesni, imate grip ili vam treba specijalistički pregled, tada bi trebalo da posetite lokalni zdravstveni centar  vårdcentral. Ovi centri pružaju polaznu tačku ka većini medicinskih tretmanima u Švedskoj. Radnici u dom zdravlju mogu vam pomoći u vezi zdravstvenih pitanja i napisati vam uput, koji je potreban da biste se obratili stručnjaku

Vi birate kojem domu zdravlja želite da pripadate

Medicinski centri otvoreni su za sve – decu, tinejdžere i odrasle. Na vama je da izaberete kojem zdravstvenom centru  – vårdcentral želite da pripadate.

Jedino ograničenje je da se dom zdravlja mora nalaziti u vašoj opštini (u kojoj ste registrovani – folkbokförd). Ukoliko niste zadovoljni uslugama u vašem dom zdravlju, možete se prebaciti u drugi.

Troškovi i takse

Naknade i troškovi za posetu – vårdcentral razlikuju se u odnosu kojoj opštini pripadate. Troškovi posete su obično oko 100 do 300 SEK, a obično su besplatni za sve malđe od 20 godina.

Ne zaboravite da otkažete pregled ako vam nije potreban ili ne možete da stignete, jer ćete u protivnom morati da platite pune troškove neplaćenih poseta.

Radno vreme i termini

Zdravstveni centri su obično otvoreni radnim danima od osam ujutru do pet popodne. Međutim, sve je češćija pojava da su domovi zdravlja produžili svoje radno vreme do večernih sati i rad vikendom.

Vaš dom zdravlja možete posetiti tokom njegovog radnog vremena  ili zakazati pregled putem telefona ili interneta. Neki domovi zdravlja nude i „hitne termine za pregled“ u slučaju hitnih intervencija.

Ukoliko se osećate veoma loše i niste sigurni da li da idete u dom zdravlja ili bolnicu, onda slobodno pozovite 1177 – sjukvårdsupplysningen i dobićete profesionalni zdravstveni savet. Takođe, nemojte nikada oklevati da pozovete 112 u hitnim slučajevima.

Ostali postovi

Radna dozvola

Da biste mogli da dobijete radnu dozvolu morate imati validan pasoš i pronadjen posao u Švedskoj. Pronaći posao u Švedskoj je teško ali nije nemoguće. Jednom kada to uspete ostalo ne bi trebalo da bude teško. Za ostale informacije o radnoj dozvoli

Pročitajte više

CV

Važno je da izdvojite vreme i napravite relevantan CV za posao koji konkurišete. Dizajn CV-a je takođe važan prilikom konkurisanja, jer prvo što poslodavac primeti jeste dobro organizovan i zanimljiv CV. Na šta obratiti pažnju i još toga u vezi CV-a.

Pročitajte više

Zavarivači

Posao zavarivača jeste spajanje metalnih delova postupkom zagrevanja na veoma visokim temperaturama. Oni mogu raditi na proizvodnji, montaži ili popravci metalnih proizvoda ili čeličnih konstrukcija. Više o struci zavarivačima…

Pročitajte više