Inženjeri bi trebali da budu kreativni, raznovrsni i da razvijaju rad koji nudi različite mogućnosti. Inženjeri mogu raditi u raznim industrijama, obrazovanim nivoima i različitim specijalizacijama. Kao inženjer trebalo bi da Vas zanima tehnologija, matematika i računari. Posao može biti oko dizajniranja i izrade prototipa mašina, štampanih ploča ili softvera, procene procesa i istraživanja / razvoja svojstva različitih materijala.

Primeri industrija u kojima rade inžinjeri mogu biti: Građevinstvo, dizajn, razvoj, prodaja, obuka, marketing i proizvodnja. Većina inžinjerskih programa usko sarađuju sa industrijama, a studenti rade na projektima koji su direktno povezani sa različitim kompanijama i organizacijama.

Prosečna bruto plata iznosi oko: 41.000 sek (3.855 eur)

OBUKA

Postoje različiti nivoi obrazovanja za inžinjera. Kao student možete studirati za inžinjera na fakultetima i univerzitetima ili na profesionalim fakultetima. Najkraće obrazovanje u inžinjerstvu se stiče u srednjim školama. Ukoliko ne možete da se odlučite između školovanja za građevinskog ili fakultetskog inžinjera, onda biste trebali da imate na umu da je građevinski inžinjer petogodišnje školovanje, a fakultetsko inžinjerstvo trogodišnje.

Ako želite da završite školovanje relativno brzo i da radite malo praktičnije, onda izaberite inžinjera na fakultetu. Ukoliko biste voleli više teorijsko obrazovanje i priliku da radite na vrhunskoj tehnologiji, onda bi Vam odgovarala diploma građevinskog inžinjerstva. Takođe, imajte na umu da bez obzira za šta se odlučite, imaćete sigurno veoma dobre mogućnosti karijere.

Da bi mogao da radiš u Švedskoj kao inženjer potrebno je da imaš radnu dozvolu. Više o radnoj dozvoli pročitaj ovde:

Pročitajte o još nekim strukama

Limari

Limari su jedni od popularnijih struka za traženje posla u Švedskoj. Limari rade uglavnom u industrijskim halama, radionicama i na otvorenom. Ukoliko vas interesuje ova struka, koje su njihove bruto plate i koje su obuke…

Pročitajte više

Zavarivači

Posao zavarivača jeste spajanje metalnih delova postupkom zagrevanja na veoma visokim temperaturama. Oni mogu raditi na proizvodnji, montaži ili popravci metalnih proizvoda ili čeličnih konstrukcija.

Pročitajte više

Istraži kompaniju

Pre nego što konkurišete za posao jako je bitno da istražite kompaniju, kako bi se bolje upoznali sa njima i ujedno poslodavcu stavili do znanja da ste zaista zainteresovani za rad u toj kompaniji. Za više informacija pročitaje post.

Pročitajte više