1. Razmislite koja vas struka interesuje

Razmislite da li biste želeli da se u Švedskoj bavite strukom koju trenutno radite ili su možda vaša interesovanja usmerena ka drugoj struci koja vas interesuje i koju biste voleli da radite.

2. Prevedite struku na švedski preko Google Translate

Ukoliko tražite oglase za posao na EURES-u ili nekom drugom švedskom sajtu, bilo bi dobro da prevedete svoju struku koju želite na švedski jezik, jer tako će vam se prikazati više oglasa.

3. Ukucajte naziv struke u polju za pretragu na EURES-u.

EURES je jedan od najpopularnijih sajtova za zapošljavanje u inostranstvu. Prevedenu struku upišite u pretragu i prikazaće vam se svi oglasi koji se traže u toj struci.

4. Pretražite oglase za posao

Istražite EURES i izaberite oglas koji vas interesuje. Ukoliko ne razumete švedski možete prevesti celu stranu preko Google Translate-a.
(desni klik – “translate to srpski”)

5. Pogledajte koja firma je postavila taj oglas

Na EURESU možete videti koliko ukupno ima oglasa za struku koju ste naveli. Takođe, pored svakog oglasa na EURES-u možete videti koliko radnika traže i koja firma je objavila taj oglas.

6. Ukucajte naziv firme na Googlu

Veoma je važno da se informišete o kompaniji u kojoj želite da radite. Kako biste se informisali o željenoj firmi jednostavno na Googlu ukucajte naziv te firme.

7. Pretražite više informacija o kompaniji

Važno je da znate čime se tačno firma bavi, koji su njihovi projekti, koji je njihov cilj itd. Kada budete pisali svoje motivaciono pismo napišete ukratko kako ste se inofmisali o kompaniji i napišete vaše mišljenje.

8. Pogledajte da li imaju web stranicu i informišite se

Na web stranicama kompanija možete pronaći sve što vas zanima o njima. Od osnivanja kompanije, njihvoih projekata do oglasa za posao sa raznim pozicijama u toj kompaniji.

9. Zapratite kompaniju na raznim društvenim mrežama

Potražite kompanije na društvenim mrežama. Možete se dosta informisati i putem facebooka, linkedin-a, a takođe, možete videti slike i video klipove koje objavljuju kako biste imali bolju predstavu kako kompanija izgleda.

10. Pratite dešavanja i vesti iz oblasti te kompanije.

Redovno pratite sva dešavanja koja se dešavaju u vezi kompanije. Učestvujte u konverzaciji, kažite svoje mišljenje. Kompanija takođe može postaviti oglas na društvenoj mreži.

Da biste radili u Švedskoj, potrebno je da imate radnu dozvolu. Više o radnoj dozvoli možete pročitati ovde: