Medicinska sestra preuzima odgovornost za osiguravanje ispunjavanja medicinskih recepata i za dobijanje nege pacijenata. Često izgledaju kao supervizori zbog nadgledadanja novih zaposlenih i studenata. Često imate dosta kontakta sa rodbinom pacijenata. Da biste mogli da radite kao medicinska sestra, potrebno je da imate radnu dozvolu.

Prosečna bruto plata iznosi oko 36.700 sek (3.288 eur)Izvor: SCB

Obuka

Program medicinskih sestara je trogodišnje obrazovanje na fakultetima. Glavni predmet je nauka o sestrinstvu i teorija koja je povezana sa praksom. Program medicinske sestre se takođe može čitati na daljinu.

Medicinske sestre se takođe mogu dodatno obrazovati u mnogim različitim oblastima. Postoje posebni dodatni kursevi za rad sa dijabetičarima, astmom i olakšavanjem bolova. U obrazovnim pitanjima, udruženje zdravstvene zaštite ima usku saradnju sa Švedskim udruženjem sestara.

Radno mesto

Možete raditi u odeljenju nege, recepciji ili u specijalističkom odeljenju u bolnici. Takođe možete raditi u zdravstvenom domu kao recepcioner ili okružna medicinska sestra.

Medicinske sestre na dodiplomskom fakultetu često rade u odeljenjima bolnice, u okviru opštinske nege za stare, u zdravstvenim domovima ili privatnim klinikama.

Medicinske sestre mogu da rade i na drugim zadacima, kao što je savetnik za zdravstvenu zaštitu u Vodiču za negu 1177.

Postoje i opcije za one koji se žele specijalizovati. Primeri oblasti uključuju:

ANESTEZIOLOG

Nega u vezi sa anestezijom i anestezijom u slučaju operacije. U ovoj specijalnosti se često koristi napredna tehnička oprema.

INTENZIVNA NEGA

Nega pacijenata sa životnim opasnim stanjima usled teških bolesti i povreda. Nadgledanje se vrši sa vrlo visokotehnološkom opremom.

OPERATIVNA NEGA

Zdravstvena nega u vezi sa operacijama.

HIRURŠKA NEGA

Nega pre i posle operacije kao i celokupna sa razvojem kvaliteta.

MEDICINSKA NEGA

Opšti razvoj unutrašnje medicinske nege.

BRIGA O STARIJIM

Negovateljima iz oblasti mentalnih bolesti i između ostalog, radi na geriatričkim odeljenjima bolnice, staračkim domovima, servisnim centrima i grupnim domovima.

Ukoliko vas interesuje gde i kako možete da konkurišete za posao, preporučujemo da pristupite besplatnoj misiji na našoj platformi pod nazivom “Kako konkurisati za posao u Švedskoj”. Potrebno je samo da se besplatno registrujete.

Pročitajte ostale postove

Limari

Limari su jedni od popularnijih struka za traženje posla u Švedskoj. Limari rade uglavnom u industrijskim halama, radionicama i na otvorenom. Ukoliko vas interesuje ova struka, koje su njihove bruto plate i koje su obuke…

Pročitajte više

Zavarivači

Posao zavarivača jeste spajanje metalnih delova postupkom zagrevanja na veoma visokim temperaturama. Oni mogu raditi na proizvodnji, montaži ili popravci metalnih proizvoda ili čeličnih konstrukcija.

Pročitajte više

Istraži kompaniju

Pre nego što konkurišete za posao jako je bitno da istražite kompaniju, kako bi se bolje upoznali sa njima i ujedno poslodavcu stavili do znanja da ste zaista zainteresovani za rad u toj kompaniji. Za više informacija pročitaje post.

Pročitajte više