Znanje švedskog ili engleskog jezika je važno

Da biste mogli da radite u Švedskoj, generalno je potrebno da znate švedski ili engleski jezik, mada u većini slučajeva je potrebno znanje švedskog jezika. Naravno da postoje i izuzeci, u zavisnosti od firme do firme kao i od posla koji želite da radite. Znanje švedskog jezika vam može pomoći da se bolje i lakše adaptirate u novu sredinu i kako biste se razumeli sa kolegama na poslu.

Recimo da želite da radite u Medicinskoj struci, važno je znanje švedskog jezika, kao i za većinu poslova gde morate da komunicirate sa ljudima. Što se tiče drugih zanimanja, gde nemate veliku komunikaciju sa ljudima, često je dovoljno znanje engleskog jezika.

Jednakost je ključna na poslu

Ako radite u švedskoj kompaniji, verovatno je da lično poznajete izvršnog direktora. Zovete ga njegovim imenom. Takođe se ne plašite da delite svoje ideje ili ga podsećate (ili nju) da je njegov red da isprazni mašinu za sudove – čak i ako je on premijer. Naravno to se odnosi i na rodnu ravnopravnost. Švedska je četvrta nacija sa ravnopravnošću polova na svetu.

Opuštena i uklopljena odeća

Švedski stil je skrojen i dobro uklopljen, ali isto tako vrlo ležeran: farmerke i blejzer savršeni su za muškarce i žene u profesionalnim okruženjima. Iz dana u dan, isto staro odelo u istoj kabini … ovo nije scena koju ćete videti u Švedskoj. Kancelarijska odeća u Švedskoj može biti mnogo složenija od one na koju ste navikli.

A – Kassa – sistem za podršku ako izgubite posao

Švedska ima sjajan sistem za podršku onima koji izgube posao. Oni koji se prijave za članstvo plaćaju mesečnu naknadu – čak 100kr mesečno za članove Akademikernas a-kassa, fonda posebno za one sa srednjoškolskim obrazovanjem,

Ukoliko postanete nezaposleni, možete dobiti i do 80 procenata plate.

Preporučujemo da pristupite besplatnoj misiji koja se nalazi na našoj platformi pod nazivom “Kako konkurisati za posao u Švedskoj”. Registrujte se besplatno i pristupite misiji.

Ostali postovi

Limari

Limari su jedni od popularnijih struka za traženje posla u Švedskoj. Limari rade uglavnom u industrijskim halama, radionicama i na otvorenom. Ukoliko vas interesuje ova struka, koje su njihove bruto plate i koje su obuke…

Pročitajte više

Zavarivači

Posao zavarivača jeste spajanje metalnih delova postupkom zagrevanja na veoma visokim temperaturama. Oni mogu raditi na proizvodnji, montaži ili popravci metalnih proizvoda ili čeličnih konstrukcija.

Pročitajte više

Istraži kompaniju

Pre nego što konkurišete za posao jako je bitno da istražite kompaniju, kako bi se bolje upoznali sa njima i ujedno poslodavcu stavili do znanja da ste zaista zainteresovani za rad u toj kompaniji. Za više informacija pročitaje post.

Pročitajte više