Posao

Postoji mnogo načina traženja posla u Švedskoj. Možete se obratiti Švedskoj službi za zapošljavanje (Arbetsformedlingen), direktno kompaniji u kojoj želite da radite ili konkurisati preko oglasa za posao. Ovde ćete pronaći linkove i informacije o tome gde i kako možete da konkurišete za posao.

Glavne strane

O Švedskoj

Posao

Radna dozvola

Korisni linkovi

Kako pronaći posao u Švedskoj?

 

Kako biste pronašli posao u Švedskoj, to možete uraditi na više načina. Nekih od načina su: putem oglasa, kontakata, društvenih mreža i skrivenih poslova.

Pružićemo Vam informacije i linkove od svakih navedenih načina.

Poslovi putem oglasa

Švedska javna agencija za zapošljavanje (Arbetsformedlingen) nudi podršku ljudima koji traže posao, informacije i savete.

Međutim postoje mnogi privatni sajtovi za posao koji se obično koriste u Švedskoj. Ove veb stranice obično uključuju liste poslova (često na švedskom) i funkcije na koje možete da postavite Vaš CV.

Ovo su samo neki od mnogih sajtova za zapošljavanje.

Jobbsafari

Jobbsafari je jedan od sajtova koji sadrži opciju da prevedete ceo sajt na engleski jezik.

Metro jobb

Na ovom sajtu možete videti trenutno popularne poslove i popularne gradove.

Randstand

Postavite kriterijume i neka Vam randstand šalje email kada se pojavi odgovarajući oglas.

Monster

Sajt na kojem su oglasi u obliku video klipa (na engleskom) koji predstavljaju oglas za posao.

Career Builder

Sajt sarži funkciju “kompanije u fokusu”, što označava koje kompanije traže radnike.

Academic Work

AW vam pruža oglase za posao na engleskom, a to znači da je za svaki posao obavezan engleski.

EURES

Jedan od najpoznatijih sajtova za zapošljavanje u inostranstvo jeste EURESTo je baza podataka radnih mesta iz javnih agencija zemalja EU.

Ukoliko Vam se ponudi posao, vaš poslodavac mora da ga oglašava u EU / Evropskom ekonomskom prostoru (EEA) i Švajcarskoj najmanje deset dana. Ovo je jedan od osnovnih uslova da bi ste bili kvalifikovani za švedsku dozvolu za rad, a EURES to olakšava.

Uslovi zaposlenja koji su Vam ponuđeni moraju takođe odgovarati onim utvrđenim švedskim kolektivnim ugovorima ili onima koji su uobičajeni u okviru zanimanja ili industrije.

Ukoliko ste zainteresovani da konkurišete preko EURES-a, preporučujemo da pogledate naš video “Kako konkurisati za posao u Švedskoj” na strani videoteka.

Proverite svoje kontakte

Ono što većina ljudi ne razmišlja jeste da možda imaju prijatelja ili nekog poznanika iz Srbije ili inostranstva, koji im može pomoći u procesu traženja posla.

Razmislite dobro, možda na društvenim mrežama imate nekoga koga ste upoznali i sa kojim ste u dobrim odnosima, možda Vam baš on može pomoći oko procesa traženja posla.

Možda neko od vaših prijatelja može da Vam pomogne ili možda poznaje nekog ko traži radnika baš u vašoj branši.

Proverite sa vašom rodbinom da li oni imaju neku vezu ili mogu nekako da Vam pomognu.

Poslovi putem društvenih mreža

Postoji dosta poslova koji nisu oglašeni, ali mogu se pronaći preko društvenih mreža. Preporučujemo Vam da pogledate koje vas firme interesuju, da odete na njihovu stranicu na facebook-u ili na web sajt i da im pošaljete email. Takođe imate grupe na društvenim mrežama za firme, kao i za različita zanimanja. Učlanite se u više grupa i pratite da li nešto objavljuju, u slučaju da objave neki oglas, možete ih kontaktirati.

Facebook

Istražite kompanije koje vas interesuju na Google i pronađite njihove grupe na facebook-u. Budite aktivni i pratite njihova dešavanja. Ukoliko primetite da neki oglas za konkurisanje, pošaljite im poruku u inbox-u. Takođe, možete im poslati poruku i pitati da li imaju neku otvorenu poziciju.

Twitter

Napravite nalog na twitteru ukoliko ga nemate i zapratite kompanije koje želite. Budite aktivni i učestvujte u njihovim postovima, pitajte da li imaju otvorenih pozicija. Twitter Vam takođe pruža mogućnost da organizujete vaše zapraćene kontakte tako da ne propustite ni jedan njihov novi post.

LinkedIn

Ukoliko se niste nikada susreli sa LinkedIn ili ste možda samo čuli za njega, sada je pravo vreme da se upoznate sa njim. Pročitajte naš post o LinkedIn-u i saznajte zašto je možda jedan od najboljih društvenih mreža za zapošljavanje.

 

Pročitajte više o LinekdIn-u

Skriveni poslovi

Postoji dosta poslova koji su deo skrivenog tržišta rada, to znači da se sastoji od radnih mesta koja još nisu oglašena. Pod tim se podrazumevaju radna mesta koja nastaju kao rezultat skorašnjih penzionisanja, otpuštanja, širenja kompanija, ali i radna mesta koja će se tek otvarati.

Većina radnih mesta ikada i ne stigne do oglasa ili agencija za zapošljavanje, već se popune ljudima koji koriste metode direktnog kontakta. Poslodavci koriste formalne načine samo kada se mesta ne popune neformalnim putem. Čak 70% od svih oglasa za posao se ne oglašava, što znači da ako ima 50.000 oglasa na euresu, to znači da ima još 100.000 poslova koji se traže.

Svakako da ako se dogovorite sa poslodavcem oko posla, znači da će svakako morati da oglasi taj oglas za posao na EURES-u. Možete istražiti i pronaći odredjenu kompaniju gde biste želeli da radite, i da im pošaljete email.

Ukoliko Vas više interesuje kako da pristupite “skrivenim poslovima” i kako da počnete da istražujete, preporučujemo Vam da pogledate video klipove ispod.

Postovi

Istraži Švedsku kompaniju

Pre nego što konkurišete za posao jako je bitno da istražite kompaniju, kako bi se bolje upoznali sa njima i ujedno poslodavcu stavili do znanja da ste zaista zainteresovani za rad u toj kompaniji.

Uglavnom većina kompanija ima svoj web sajt, a ukoliko ih nema možete ih potražiti na društvenim mrežama.

Sezonski posao

Informišite se koji su sezonski poslovi koji se rade u Švedskoj. Saznajte šta Vam je sve potrebno da imate pre nego što se prijavite.

Možete preuzeti PDF u kojem se nalaze informacije o uslovima za radnu dozvolu, uslovima za e-usluge i još mnogo toga. Takođe možete pogledati i primer konkurisanja.

CV

Važno je da izdvojite vreme i napravite relevantan CV za posao koji konkurišete. Dizajn CV-a je takođe važan prilikom konkurisanja, jer prvo što poslodavac primeti jeste dobro organizovan i zanimljiv CV. Na šta obratiti pažnju i još toga u vezi CV-a.

Za više informacija…