Programeri mogu raditi od računarskih igara do naprednih upravljačkih sistema za proizvodnju u industriji. Obično rade na osnovu smernica ili uputstava koje je programer sistema sastavio ili dogovorio o uslovima sa klijentima programa. Kako razvoj napreduje, trebalo biste da budete spremni da naučite nove jezike. Tokom rada morate stalno testirati program tako da radi kako ste planirali. Dok radite, dokumentujte šta radite!

Programeri se mogu nazvati i krekerima kodova i mogu kombinovati zadatke sa web dizajnerima ili slično. Jedna od većih prednosti rada kao programer jeste da možete raditi bilo gde da se nalazite, iz bilo koje zemlje, u kojoj postoji internetska veza. Zbog toga niste vezani za odredjeno fizičko radno mesto.

Prosečna bruto plata programera je 42.000 SEK, odnosno 3.988 EUR.

Obuka

Programeri mogu imati veoma različite programe obuke, neki su manje ili više samouki, ali sve više poslodavaca traži da svako ko traži posao kao programer treba da ima post-srednje obrazovanje na fakultetu/univerzitetu ili stručnom fakultetu.

Jeste li znali?

KVANTNI RAČUNAR ima znatno veći kapacitet Iako se sastoji od manje komponenti od običnog računara. Može da napravi vrlo napredne proračune i da se, između ostalog, može koristiti za “prilagođavanje lekova” za posebne potrebe. Takav super-kvantni računar može se naći na tehnološkom univerzitetu Chalmers u Geteborgu.

Mali rečnik

AR – proširena stvarnost (engleski za “augmented reality”).

VR – virtuelna stvarnost, koja je svojevrsni „računarski generisan svet“.

VELIKI PODACI – ogromne količine podataka, za koje su potrebne posebne metode analize. Primeri velikih podataka su informacije sa društvenih medija.

CHATBOT – program koji reaguje na različite vrste „unosa“ unapred određenim odgovorima ili korišćenjem AI.

AI – veštačka inteligencija, tj. inteligencija koju izlažu mašine.

JAVA – je objektno orijentisani programski jezik čija je svrha da bude što je moguće nezavisniji od uređaja (računara, tableta, telefona itd.) kao i operativnog sistema (Windovs, iOS, Android itd.)

UTM KOD – dodajte na www vezu u adresno polje koje je „programirano“ da biste videli sa koje web lokacije je neka osoba povezana. Na ovaj način možete da vodite statistiku o tome kako su ljudi uspeli da pronađu odredjenu web stranicu.

Ako te interesuje gde i kako možeš da pogledaš oglase za programera, kao i da apliciraš za posao, preporučujemo da pogledaš misiju na našoj platofmri “Kako konkurisati za posao u Švedskoj”. Sve što je potrebno da uradiš jeste da se besplatno registruješ.