Radna dozvola

Da biste mogli da radite u Švedskoj, potrebno je da imate radnu dozvolu. Radnu dozvolu obezbedjuje poslodavac koji želi da vas zaposli. Kako se prijaviti za radnu dozvolu i koji su uslovi? Pročitajte u nastavku.

Glavne strane

O Švedskoj

Posao

Radna dozvola

Korisni linkovi

Uslovi za radnu dozvolu

Koji su uslovi za radnu dozvolu?

Kako bi ste dobili radnu dozvolu, moraju se ispuniti uslovi koji  važe samo za posao koji ste naveli prilikom podnošenja zahteva. Zahtev koji ste podneli ne može se ispuniti ukoliko imate dva ili više posla od jednom. Takođe, da biste dobili radnu dozvolu morate:

 • Imati važeći pasoš.
 • Da su Vam ponuđeni uslovi za zapošljavanje koji su makar uporedni sa onim utvrđenim švedskim kolektivnim ugovorima ili koji su uobičajeni u okviru zanimanja ili industrije.
 • Imati ponuđenu platu koja je makar jednaka švedskim kolektivnim ugovorima.
 • Imati ponuđenu poziciju koja će Vam omogućiti da se samostalno izdržavate. To znači da morate imati ponuđenu platu najmanje 13.000 SEK mesečno pre oporezivanja.
 • Imati poslodavca koji će Vam osigurati osiguranje koje pokriva zdravstvo, život, zaposlenje i penziju kada počnete da radite.

Pročitajte više o zahtevima koje važe za vašeg poslodavca pročitajte ovde.

Kako se prijaviti za radnu dozvolu?

Prvo što biste trebali da znate jeste da se trebate prijaviti i dobiti dozvolu za rad pre ulaska u Švedsku. Ako se prijavljujete online, data su vam jasna upustva o tome kako popuniti prijavu i šta trebate sve da priložite uz prijavu. Ispod ćemo Vam objasniti kako izgleda svaki korak procesa prijavljivanja za radnu dozvolu.

1. Ponuda zaposlenja

Kako biste dobili radnu dozvolu, morate imati ponudu o zaposlenju u Švedskoj.

Važno je da znate da vaš poslodavac mora oglašavati posao koji vam nudi u Švedskoj i EU / EEA i Švajcarskoj najmanje deset dana pre nego što vam je bila ponuđena ponuda za posao.

Na ovom linku možete pročitati više o tome kako vaš poslodavac mora oglašavati vaš budući posao.

2. Poslodavac pokreće prijavu

Vaš poslodavac pokreće prijavu za radnu dozvolu popunjavanjem ponude za posao. Poslodavcu će biti potrebne informacije o vašem imenu, datumu rođenja, državljanstvu, obrazovanju i vašoj email adresi.

Veoma je važno da imate pristup email-u koji dajete poslodavcu, jer će Švedska agencija za migracije koristiti tu email adresu da komunicira sa vama tokom procesa prijave.

3. Početak prijave

Kada vaš poslodavac popuni ponudu za zaposlenje, dobićete email u kome se nalaze informacije o tome kako da se prijavite za vašu radnu dozvolu. U prijavi dajete informacije o sebi. Ukoliko vaša porodica dolazi sa vama u Švedsku, istovremeno predajete dozvolu i za njih.

Proverite da li se informacije o vašim uslovima zapošljenja podudaraju sa onima što ste se prethodno dogovorili sa vašim poslodavcem.

4. Priprema dokumenata

Dokumente koje trebate skenirati ili fotografisati i poslati uz prijavu su:

 • Kopije stranica u vašem pasošu na kojem se vide vaši lični podaci, fotografija, potpis, broj pasoša, zemlja koja izdaje pasoš, rok važenja pasoša, bar kod na indetifikacionoj strani i da li imate dozvolu da živite u zemljama koje nisu vaša država porekla.
 • Punomoć ukoliko zastupate podnosioca prijave.

Za produžavanje vaše radne dozvole pročitajte ovde.

5. Punomoć

Da biste drugoj osobi dali punomoć, moraćete poslati pismo Švedskoj agenciji za migracije u kojem se navodi:

 • Da je to punomoć
 • Ime, datum rođenja i adresa osobe koja daje nekom drugom punomoćju
 • Šta osoba koja ima punomoć mora da radi
 • Ime, lični matični broj i adresa osobe kojoj je dato punomoć
 • Potpis osobe koja nekom drugom daje punomoć
 • Datum i mesto potpisivanja punomoćja.

6. Ako vaša porodica dolazi sa vama u Švedsku

 • Kopije stranica u njihovim pasošima na kojima se vide njihovi lični podaci, fotografija, potpis, broj pasoša, zemlja koja izdaje pasoš, period važenja pasoša, bar kod na identifikacionoj stranici i da li imaju dozvolu da žive u zemljama koje nisu njihova država porekla.
 • Kopije venčanih ili sličnih ekvivalenata (odnosi se na bračne parove ili registrovane partnere)
 • Dokumenata koji pokazuju da ste živeli zajedno u svojoj zemlji porekla
 • Izvod iz matične knjige rođenih za decu
 • Saglasnost drugog roditelja starateljstva, ako takođe ne dolazi u Švedsku, navodeći da je detetu dozvoljeno preseljenje u Švedsku
 • Dokumenti koji pokazuju da deca starija od 21 godine finansijski zavise od svojih roditelja
 • Dokumenti za usvajanje ako je dete usvojeno
 • Punomoć ako zastupate sve članove porodice starije od 18 godina i koji su podnosioci zahteva.

Navedene dokumente treba prevesti na švedski ili engleski jezik od strane ovlašćenog prevodioca. Uvek treba da date i kopiju originalnog dokumenta i kopiju prevoda.

7. Plaćanje naknade i podnošenje prijave

U većini slučajeva morate platiti naknadu. Možete platiti koristeći Visa ili Mastercard.

Kada se naknada plati, podnesite prijavu. Vi i vaš poslodavac ćete dobiti email u kome se potvrđuje da je aplikacija podneta. Agencija za migracije će vas kontaktirati ako joj budu potrebne dodatne informacije.

Na ovom linku možete pronaći koliko su naknade za plaćanje.

8. Obrađivanje prijave

Švedska agencija za migracije počinje da obrađuje vašu prijavu i ako ste poslali sva dokumenta i popunili sve što treba, to vam može ubrzati proces obrade. Ukoliko agenciji budu potrebne dodatne informacije, ona će vas kontaktirati putem email-a.

Ako želite da povučete svoju prijavu, morate to reći u pismenom pismu Švedskoj agenciji za migracije. U pismu morate navesti svoje ime, datum rođenja, lični matični broj i svoj broj predmeta. Navedite i svoj telefonski broj i adresu kako bi Švedska agencija za migracije mogla kontaktirati vas ukoliko budu imali bilo kakva pitanja. Morate potpisati pismo. Ako ste nekome dali punomoć, ta osoba može povući prijavu u vaše ime.

9. Ako je dozvola duža od tri meseca

Ako dobijete dozvolu duže od tri meseca, dobićete dozvolu boravka. Kartica dokazuje da imate dozvolu boravka u Švedskoj i sadrži podatke kao što su otisci prstiju i fotografija.

Ako vam je potrebna ulazna viza za putovanje u Švedsku, stoga što prije trebate posetiti švedsku ambasadu ili generalni konzulat kako biste se fotografirali i uzeli otiske prstiju. Ako se vaša porodica takođe prijavi za dozvole, članovi porodice se takođe moraju fotografisati i otisnuti prstima u ambasadi ili generalnom konzulatu. Uvek kontaktirajte ambasadu ili generalni konzulat pre posete.

Ako vam ne treba ulazna viza za putovanje u Švedsku, informacije o kartici sa dozvolom boravka možete podnijeti u Agenciji za migracije nakon dolaska u Švedsku.

10. Konačna odluka

Dobićete email u kome se potvrđuje da je odluka doneta. Dobijate stvarnu odluku ambasade ili generalnog konzulata koje ste naveli u svojoj prijavi. Vaš poslodavac će takođe dobiti obaveštenje o odluci putem pošte.

Prilikom donošenja odluke morate poneti pasoš. Ako vam je odobrena radna dozvola, dobićete karticu boravka u roku od četiri nedelje od fotografisanja i otisaka prstiju u ambasadi ili generalnom konzulatu.

Pročitajte više o tome šta se dešava nakon donošenja odluke.

Sve informacije su sa oficialnog sajta Švedske agencije za migracije. Za ostale informacije možete posetiti njihov sajt – Migrationsverket.

Postovi

Zavarivači

Posao zavarivača jeste spajanje metalnih delova postupkom zagrevanja na veoma visokim temperaturama. Oni mogu raditi na proizvodnji, montaži ili popravci metalnih proizvoda ili čeličnih konstrukcija.

Za više informacija o ovoj vrsti posla, prosečne bruto plate i obuke pročitajte naš post o zavarivačima.

Sezonski posao

Informišite se koji su sezonski poslovi koji se rade u Švedskoj. Saznajte šta Vam je sve potrebno da imate pre nego što se prijavite.

Možete preuzeti PDF u kojem se nalaze informacije o uslovima za radnu dozvolu, uslovima za e-usluge i još mnogo toga. Takođe možete pogledati i primer konkurisanja.

Limari

Limari spadaju u jednu od popularnijih struka za traženje posla u Švedskoj. Posao limara je da pravi i obradjuje limove, pravi različite kalupe i oluke, montira limene konstrukcije itd

Za više informacija o limarima, koje obuke su potrebne, kolike su plate itd, preporučujemo da pročitate post o limarima.