Kada se spomenu sezonski poslovi, najčešće prvo padnu na pamet poslovi u poljoprivredi, koji pored toga što donose brzu zaradu, uglavnom se obavljaju u određeno vreme kada nije mnogo teško uzeti odmor od glavnog posla i dodatno zaraditi.

Postoje sezonski poslovi u poljoprivredi, šumarstvu, hotelijerstvu i ugostiteljstvu, putničkoj industriji, turističkim i rezervacijskim uslugama, pratećim uslugama za umetničke aktivnosti, upravljanju, skijaškim objektima i golf terenima, tematskim, parkovima i industriji zabave. Dozvola za sezonski rad omogućava građanima zemlje van EU / EEA i Švajcarske pravo da uđu, borave i rade u Švedskoj samo određeno vreme kao sezonski radnik. Možete dobiti dozvolu za sezonski rad najviše šest meseci u periodu od dvanaest meseci. Ostala pravila važe za berače bobica koji su zaposleni u kompanijama koje nemaju osnivanje u Švedskoj.

Ako ste državljanin zemlje izvan EU / EEA i Švajcarske i poslodavac vam je tamo predložio sezonski rad u Švedskoj, možete konkurisati za dozvolu za rad za sezonski posao. Odluka o dozvoli za sezonski rad donosi se u roku od 90 dana. Odluka mora da je donešena pre putovanja u Švedsku. U PDF-u možete pronaći koji su uslovi za radnu dozvolu, kao i koji su uslovi za elektronske usluge:

 Da bi ste dobili radnu dozvolu za sezonski rad morate da: 

  1. Imate važeći pasoš.

2. Poslodavac sa sedištem u Švedskoj ponudio privremeno zaposlenje kao sezonski radnik.

3. Imate pristup smeštaju odgovarajućeg standarda.

4. Da ste sklopili ili aplicirali za sveobuhvatno zdravstveno osiguranje za zdravstvenu zaštitu uŠvedskoj (zdravstveno osiguranje mora biti validno tokom čitavog boravka).

5. Biti u stanju da dokažete da ste kvalifikovani za praksu u Švedskoj ako je posao u okviru regulisane profesije.

6. Nameravate da napustite Švedsku nakon isteka dozvole.

7. U većini slučajeva plaćanje naknade (kolike su naknade pogledajte ovde).

Ako se odobri vaša prijava za dozvolu za sezonski rad, dobićete karticu sa dozvolom boravka na kojoj piše Sezonski rad. Kartica je dokaz da imate dozvolu boravka u Švedskoj i sadrži, između ostalog, otiske prstiju i fotografiju. Kartica vam daje pravo na rad u Švedskoj kod poslodavca i u okviru profesije koju ste naveli u prijavi. Kartica važi za period naveden u odluci.

Link za traženje sezonskog posla: EURES

Još informacija o sezonskim poslovima, možete pogledati u misiji “Sezonski posao u Švedskoj”, koja se nalazi na našoj platformi. Besplatno se registrujte i pristupite misiji.

Pročitajte ostale postove

Radna dozvola

Da biste mogli da dobijete radnu dozvolu morate imati validan pasoš i pronadjen posao u Švedskoj. Pronaći posao u Švedskoj je teško ali nije nemoguće. Jednom kada to uspete ostalo ne bi trebalo da bude teško. Za ostale informacije o radnoj dozvoli

Pročitajte više

CV

Važno je da izdvojite vreme i napravite relevantan CV za posao koji konkurišete. Dizajn CV-a je takođe važan prilikom konkurisanja, jer prvo što poslodavac primeti jeste dobro organizovan i zanimljiv CV. Na šta obratiti pažnju i još toga u vezi CV-a.

Pročitajte više

Zavarivači

Posao zavarivača jeste spajanje metalnih delova postupkom zagrevanja na veoma visokim temperaturama. Oni mogu raditi na proizvodnji, montaži ili popravci metalnih proizvoda ili čeličnih konstrukcija. Više o struci zavarivačima…

Pročitajte više