Šofer/Vozač

Posao šofera/vozača jeste da na efikasan i siguran način preveze proizvode i ljude sa jednog mesta na drugo. Oni proveravaju vozilo i njegovu opremu radi tehničkih funkcija i sigurnosti. Šoferi/Vozači obavljaju preglede svojih vozila pre vožnje i najčešće mere održavanja. Oni su upućeni u transportno osiguranje i propise zaštite na radu.

U zavisnosti od toga koje vozilo želite da vozite – tramvaj, motocikl, automobil, taksi, autobus ili kamion, potrebno je da imate vozačku dozvolu za tu kategoriju. Mnogi šoferi/vozači rade u neredovno vreme i u većini slučajeva je to usamljeni posao. Radna mesta za šofera/vozača mogu biti npr. transportne kompanije, industrije, trgovine, kompanije koje posluju na aerodromima, javni sektor ili sopstvene kompanije.

Biti šofer/vozač je uslužna profesija u kojoj morate na lep način da upoznate ljude. Morate biti pažljivi i odgovorni jer ste vi odgovorni za sigurnost putnika tokom vožnje.

Prosečna bruto plata vozača je 26.000 SEK, odnosno 2.462 EUR.

Obuka

Vozačka dozvola koja je potrebna (B, C, D, E) zavisi od vrste vozila koje vozite. U programu za vozila i transport u srednjoj školi, specijalizovanim za saobraćaj pruža se obuka za profesionalne vozače. Odgovarajuće obrazovanje za odrasle može se pronaći u programu obrazovanja odraslih “Komvux”.

U nekim drugim višim programima srednjeg obrazovanja, odnosno pored FT / saobraćaja, u nekim slučajevima možete dobiti finansijsku pomoć što se tiče vozačke dozvole, kao na primer kroz licence grantova (bespovratna finansijska sredstva) različitih vrsta. U slučaju invaliditeta nakon povrede ili bolesti možete proveriti da li ste pogodni za vozača, kroz testiranje u Centru za mobilnost.

Ukoliko vas interesuje gde i kako možete pogledati oglase za vozače i konkurisati za posao, registrujte se besplatno na našoj platformi i saznajte u misiji “Kako konkurisati za posao u Švedskoj”.