Ukoliko vam se odobri trajna boravišna dozvola imate pravo da živite i radite u Švedskoj pod istim uslovima kao i svi drugi koji ovde borave. Vaša trajna boravišna dozvola važi dok god živite u Švedskoj. Dobićete karticu boravišne dozvole kao dokaz da je posedujete. Kartica nije identifikacioni ili putni dokument.

Možete putovati u zemlju ili van nje, ali ukoliko napuštate Švedsku morate imati važeći pasoš i karticu boravišne dozvole kako biste ponovo ušli u zemlju. Takođe treba da sačuvate vaše obaveštenje o odobravanju trajne boravišne dozvole. Ovo će vam biti od koristi ako je potrebno da kontaktirate druge vladine agencije.

Ne morate se prijavljivati za produženje vaše boravišne dozvole, ali kartica boravišne dozvole važi do pet godina. Da biste dobili novu karticu boravišne dozvole morate posetiti Zavod za migraciju radi fotografisanja i ponovnog uzimanja otisaka prstiju.

Registrovanje u evidenciji stanovništva

Kada dobijete trajnu boravišnu dozvolu treba da se registrujete u evidenciji stanovništva pri Poreskoj upravi Švedske (Skatteverket) što je pre moguće. Registracija u evidenciji stanovništva je neophodna pre nego što budete pohađali časove švedskog jezika za doseljenike (SFI) i imali pravo na naknade od strane švedskog sistema socijalnog osiguranja. Kada se registrujete u evidenciji stanovništva takođe možete dobiti švedski identifikacioni dokument koji će Vam biti potreban, na primer, ukoliko želite da otvorite bankovni račun.

Da biste se registrovali u evidenciji stanovništva morate otići u Poresku upravu Švedske, koja će evidentirati gde živite, Vaš bračni status (bilo da ste venčani ili ne), vaše državljanstvo i vaše mesto rođenja. Kada idete u Poresku upravu Švedske morate poneti sa sobom vašu karticu boravišne dozvole, kao i važeći identifikacioni dokument. Ukoliko je vaš identifikacioni dokument zadržao Zavod za migraciju Švedske, možete zatražiti njegovu kopiju. Kopija mora biti potpisana od strane osobe koja potvrđuje da je verna originalu. Ova osoba takođe mora da napiše svoje ime velikim slovima i dostavi svoj broj telefona.

Pomoć za etabliranje

Vi koji ste nedavno dobili dozvolu za boravak u Švedskoj i stekli pravo da radite ovde možete imati pravo na pomoć za etabliranje kako biste se uključili u rad. Pomoć za etabliranje su aktivnosti čija je svrha da Vam pomognu da, između ostalog, naučite švedski jezik, uključite se u rad i osposobite se za samostalno izdržavanje. Pomoć za etabliranje i tražioci posla u Švedskoj u nadležnosti su Zavoda za zapošljavanje Švedske /Arbetsförmedlingen/.

Sjedinjavanje sa porodicom

Ukoliko vam je odobrena trajna boravišna dozvola, vaša porodica se može prijaviti za boravišne dozvole, kako bi vam se pridružila u Švedskoj. Možete biti podvrgnuti uslovu za izdržavanje. To znači da morate biti u mogućnosti da izdržavate sebe i svoju porodicu. Takođe morate imati dom koji je dovoljno veliki i odgovarajućeg standarda za zajednički život kada se vaša porodica preseli u Švedsku.

Boravišna dozvola može biti povučena

Vaša trajna boravišna dozvola može biti povučena ukoliko napustite Švedsku. Ukoliko obavestite Zavod za migraciju Švedske da želite zadržati vašu trajnu boravišnu dozvolu, možete ostati u inostranstvu do dve godine bez uticaja na vašu dozvolu. Ukoliko se ne vratite u Švedsku nakon dve godine, Zavod za migraciju može povući vašu boravišnu dozvolu. Boravišna dozvola takođe može biti povučena ukoliko ste dostavili lažan identitet prilikom prijave za nju, ili ako ste svesno lagali ili propustili da pomenete nešto od značaja za Vašu dozvolu.

Ukoliko ste osuđeni za krivično delo, sud može odlučiti da budete deportovani.  Zavod za migraciju će tada povući vašu boravišnu dozvolu. Vaša boravišna dozvola može biti povučena čak i ako je imate nekoliko godina.

Obaveštenje da želite zadržati Vašu trajnu boravišnu dozvolu

Radi izjašnjavanja da želite zadržati Vašu trajnu boravišnu dozvolu kada provodite puno vremena u drugoj zemlji, morate popuniti obrazac Anmälan om att få behålla permanent uppehållstillstånd (Obaveštenje o želji da se zadrži trajna boravišna dozvola), broj 186011. Pošaljite obrazac na: migrationsverket@migrationsverket.se ili na
Migrationsverket
601 70 Norrköping

Vaše obaveštenje mora da stigne u Zavod za migraciju Švedske, ne kasnije od nedelju dana pre nego što napustite Švedsku. Ukoliko je Vaš put otkazan, morate informisati Zavod za migraciju Švedske ne kasnije od datuma na koji ste nameravali da putujete.

Ovde možete da pronadjete korisne linkove o švedskim ustanovima, oglasima za posao, smeštaju itd.

Pročitajte ostale postove

Radna dozvola

Da biste mogli da dobijete radnu dozvolu morate imati validan pasoš i pronadjen posao u Švedskoj. Pronaći posao u Švedskoj je teško ali nije nemoguće. Jednom kada to uspete ostalo ne bi trebalo da bude teško. Za ostale informacije o radnoj dozvoli

Pročitajte više

CV

Važno je da izdvojite vreme i napravite relevantan CV za posao koji konkurišete. Dizajn CV-a je takođe važan prilikom konkurisanja, jer prvo što poslodavac primeti jeste dobro organizovan i zanimljiv CV. Na šta obratiti pažnju i još toga u vezi CV-a.

Pročitajte više

Zavarivači

Posao zavarivača jeste spajanje metalnih delova postupkom zagrevanja na veoma visokim temperaturama. Oni mogu raditi na proizvodnji, montaži ili popravci metalnih proizvoda ili čeličnih konstrukcija. Više o struci zavarivačima…

Pročitajte više