1. Dozvola za učenike – körkortstillstånd

Prvi korak za dobijanje švedske vozačke dozvole jeste podnošenje zahteva za dozvolu, a proces je sledeći:

  • Popunite obrazac za prijavu dozvole za polaznike i izjavu o zdravlju i očnom vidu, zvanom “Ansökan körkortstillstånd + hälso & synintyg“  i podnesite je Švedskoj transportnoj agenciji – Transportstyrelsen.
  • Nabavite sertifikat za vid  (synintyg) i predajte ga sa svojom prijavom. Test vida i dobijanje sertifikata možete obaviti kod Vaše lokalne optičarke ili u većini autoškola.
  • Potpišite zdravstvenu deklaraciju koja se nalazi u obrascu za prijavu, ta deklaracija potvrđuje da nemate bolesti koja bi mogla uticati na vaše vozačke sposobnosti.
  • Podnošenjem aplikacije nema nikakvih troškova, međutim postoje troškovi za test vida i to zavisi od odabranog optičara, ali obično trošak je oko 150 SEK. Važno je da znate da test vida treba uraditi otprilike u isto vreme kada i podnesete svoj zahtev za dozvolu, iz razloga što sertifikat o vidnom testu ne sme biti stariji od dva meseca kada se prijavite.

Vaša dozvola za učenje važi pet godina

2. Praksa – övningsköra

Kada steknete svoju dozvolu za učenje, spremni ste da započnete vežbanje. Časove možete platiti u autoškoli ili besplatno vežbati kod prijatelja, roditelja ili partnera – takozvani handledare. Oba ova pristupa imaju svoje prednosti i mane.

Handledare je naravno jeftiniji, ali postoji mogućnost da ćete naučiti loše navike svog handledare. Da nebi došlo da takvih situacija preporučuje se kombinovanje oba načina kako biste imali puno prakse i pravilno naučili najnovija pravila.

Handledare nije privatan učitelj! Većina ljudi koji imaju vozačku dozvolu mogu postati handledare, a mnogi početnici vežbaju sa roditeljima, partnerom ili prijateljima kao instruktorom.

Uslovi za vašeg „instruktora“ – handledare su:

  • Da ima najmanje 24. godine
  • Da imaju vozačku dozvolu najmanje pet godina

3. Teorija vožnje

Preporučuje se da teoriju učite paralerno sa praksom.  Najčešće za učenje teroije koristi se knjiga vozačkih dozvola u kombinaciji sa teorijskim pitanjima na internetu. Knjiga je dobar način da naučite sve teorije vožnje, a pitanja na internetu su odlična test provera vašeg znanja u realnom vremenu.

Najnoviju knjigu možete poručiti na ovom linku.

4. Obuka za rizik – Riskutbildning

Obuka za rizik je obavezn, pre nego što možete da rezervišete svoj poslednji test. Ova obuka sastoji se iz dva dela. Prvi deo je teorijski i obuhvata rizike od alkohola, droge i umora tokom vožnje.

Drugi deo se fokusira na pitanja brzine i sigurnosti. Glavni aspekt ovog odeljka je „klizački trening“ – takozvana halkbana gde će se testirati vaše vozačke sposobnosti u ekstremnim uslovima poput ledenih puteva. Nakon završetka dobićete sertifikat koji važi 4. godine. Cene variraju, a u proseku obično košta oko 2.800 SEK (za oba dela).

Dobra vest je što posoje škole koje pružaju takvu obuku na engleski jezik!

5. Vreme ispitivanja

Praktični i teorijski delovi smatraju se kao jedan test koji se naziva förarprov. Oba ova testa možete raditi u jednom danu ili da prođe neko vreme između testova.

Ako položite jedan od testova  (npr. Teorijski), drugi test (praktični) morate da položite u roku od dva meseca. Ukoliko ne položite oba testa u roku dva meseca, moraćete ponovo ispočetka oba testa.

Testove možete rezervisati u Švedskoj agenciji za transport – Trafikverket. Ukoliko ste se pridtužili autoškoli, oni če vam pomoći da rezervišete testove. Na prvom ispitu moraćete da se fotografišete na licu mesta i to košta 80 SEK.

Teorijski test

Sastoji se od 70 pitanja i za prolazak je potrebno da odgovorite tačno najmanje 52. Dobra vest je da ne morate da polažete test na švedskom! Možete napisati na srpskom.

Vozački ispit

Ispit traje oko 25 minuta. Ispitivači će od vas posebno tražiti:

  • Kontrolu vozila
  • Vaše akcije i reakcije u različitim saobraćajnim situacijama
  • Kako primenjujete različita saobraćajna pravila
  • Da li primenjujete ekološku vožnju

Na dan testiranja potreban vam je automobil sa duplim komandama. Takav automobil možete iznajmiti u Trafikverket-u ili pozajmiti u vašoj autoškoli. Nije moguće polagati praktični deo na drugom jeziku osim švedskog, možete zamoliti ispitivača da vam daje upustva na engleskom jeziku, a takođe vam je i dozvoljeno da dovedete svog prevodioca sa sobom tokom polaganja.

Nemojte da zaboravite, lična karta je obavezna!

Da li ste položili?

Na licu mesta će vas obavestiti da li ste položili. Ako prođete oba testa možete vozi – potrebna vam je samo lična karta. Nakon pet dana dobićete pravu vozačku dozvolu putem pošte.

Niste položili?

Ukoliko ne položite test, trebalo bi da rezervišete ponovni test. To bi trebalo uraditi u roku od tri dana. Oba testa morate položiti u roku od dva meseca, ili ćete morati da platite sve takse i ponovo polagati sve testove.

Ostali postovi

Radna dozvola

Da biste mogli da dobijete radnu dozvolu morate imati validan pasoš i pronadjen posao u Švedskoj. Pronaći posao u Švedskoj je teško ali nije nemoguće. Jednom kada to uspete ostalo ne bi trebalo da bude teško. Za ostale informacije o radnoj dozvoli

Pročitajte više

CV

Važno je da izdvojite vreme i napravite relevantan CV za posao koji konkurišete. Dizajn CV-a je takođe važan prilikom konkurisanja, jer prvo što poslodavac primeti jeste dobro organizovan i zanimljiv CV. Na šta obratiti pažnju i još toga u vezi CV-a.

Pročitajte više

Zavarivači

Posao zavarivača jeste spajanje metalnih delova postupkom zagrevanja na veoma visokim temperaturama. Oni mogu raditi na proizvodnji, montaži ili popravci metalnih proizvoda ili čeličnih konstrukcija. Više o struci zavarivačima…

Pročitajte više